Loading color scheme

Eloy Flutes

header
In Nederland gebouwde professionele dwarsfluiten uit edelmetaal.
Oude bewezen technieken gecombineerd met innovatieve vernieuwingen, zowel op klank technisch als mechanisch gebied, maken dit instrument bijzonder en speciaal.

Kopstukken:
Het kopstuk is de motor van de fluit; de generator van de klank die de fluit zijn karakter geeft.
Alle facetten die een kopstuk tot een goed kopstuk maken zijn door en door getest en beproefd. Wanddikte; hardheid; vorm van het embouchure gat; materiaal keuze van de individuele delen; lipplaat; kurk-houder, zelfs over de vorm van het dopje is uitvoerig nagedacht.
De kopstukken hebben een groot dynamisch bereik en spreken zeer gemakkelijk aan. Ook hebben ze een perfecte balans tussen de registers onderling zodat een evenwichtige toonkwaliteit in elke hoogte gewaarborgd is.

Kopstukken

Er is keuze uit twee modellen kopstukken.
Model A: Directe response; lichte weerstand; dragend en flexibel.
Model B: Volle klank; snelle toon vorming; resonerend in elke octaaf.

De beschrijvingen van de modellen is algemeen. Een kopstuk moet bij een speler passen. De fysieke bouw van de fluitist bepaald mede hoe een kopstuk zal klinken. Het is daarom moeilijk een gedegen beschrijving van een kopstuk te geven. De kwaliteit van een kopstuk wordt mede bepaald door wie er op speelt.

Daarom wordt een Eloy dwarsfluit nooit zonder meer met een kopstuk geleverd, maar wordt de mogelijkheid geboden uit diverse kopstukken te kiezen.

Eloy kopstukken kunnen op elk merk fluit passend gemaakt worden. De fluit krijgt hiermee een nieuw karakter en vaak een verrassende verbetering.


Edel zilver:
edel zilver metal noble
Deze zilver legering wordt speciaal voor Eloy dwarsfluiten gemaakt. In plaats van koper als toegevoegd metaal heeft Eloy flutes na onderzoek gekozen om geen onedele metalen als bijzet in deze legering te gebruiken. De verhoudingen in Edel zilver zijn 850 delen zilver en 150 delen edel metaal, waaronder merendeels goud. De precieze samenstelling van de 150 delen die toegevoegd worden aan de smelt maken we niet bekend, maar de invloed die dit heeft op de klank is duidelijk waarneembaar: Het Edel zilveren klankbeeld geeft een “fluwelige” afronding aan het timbre. Bijkomend voordeel is dat het oppervlak van deze buis niet kan oxideren en dus zijn glans behoudt.

14 Karaat roodgoud:
14 karaat rroodgoud metal mokume
De dichtheid en hardheid van goud zijn groter dan die van zilver en geeft als resultaat een warme en volle donkere klank.

Mokumeum©:
Een fluit gemaakt uit Mokumeum© geeft een speciaal, zeer eigen en uniek klank beeld. Mokumeum© wordt geleverd in twee uitvoeringen: 925 zilver met 14 karaats roodgoud en 925 zilver met 14 karaats Palladium witgoud. Normaal gesproken worden metalen in de smelt homogeen gemengd tot een legering. Bij Mokumeum© worden de metalen langs elkaar vermengd. Deze aan het oppervlak zichtbare heterogene vermenging geeft een speciale hard- en dichtheid aan het metaal. Ook het bewerken hiervan tot een buis veranderd de specifieke eigenschappen van de afzonderlijke edelmetalen componenten waaruit Mokumeum© is opgebouwd. Het resultaat is een samengaan van de klankeigenschappen die bij zilveren en gouden fluiten te vinden is. Zowel het heldere warme geluid van zilver als de donkerdere volle toon die bij goud te vinden is komen hier bijeen. Als bijkomende eigenschap komen de expressieve boventonen extra naar voren resulterend in een briljant en kleurrijk timbre. Het klankspectrum van een instrument uit Mokumeum© is uniek en kan met geen andere fluit vergeleken worden!

Een fluit gemaakt uit Mokumeum© geeft een speciaal, zeer eigen en uniek klank beeld. Mokumeum© wordt geleverd in twee uitvoeringen: 925 zilver met 14 karaats roodgoud en 925 zilver met 14 karaats Palladium witgoud.

Normaal gesproken worden metalen in de smelt homogeen gemengd tot een legering. Bij Mokumeum© worden de metalen langs elkaar vermengd. Deze aan het oppervlak zichtbare heterogene vermenging geeft een speciale hard- en dichtheid aan het metaal. De techniek is afgeleid van de damasten messen en zwaarden uit het Perzië van meer dan 2000 jaar geleden.
messen mokumegane jp

Ook het bewerken hiervan tot een buis veranderd de specifieke eigenschappen van de afzonderlijke edelmetalen componenten waaruit Mokumeum© is opgebouwd. Het resultaat is een samengaan van de klankeigenschappen die bij zilveren en gouden fluiten te vinden is. Zowel het heldere warme geluid van zilver als de donkerdere volle toon die bij goud te vinden is komen hier bijeen. Als bijkomende eigenschap komen de expressieve boventonen extra naar voren resulterend in een briljant en kleurrijk timbre. Het klankspectrum van een instrument uit Mokumeum© is uniek en kan met geen andere fluit vergeleken worden!

Mokumeum© : Mokume gane in fluitenbuis:

Een buis gemaakt met de Mokume gane techniek heeft een unieke opbouw: geen tweede fluit zal er hetzelfde uitzien en door de unieke samenstelling van de buis ook een heel eigen klank geven. Dit concept is geoctrooieerd en alleen in Eloy dwarsfluiten terug te vinden.
De Eloy dwarsfluiten gemaakt uit Mokumeum© zijn steeds weer eenmalig in hun individuele uitvoering. De manier waarop de buis is samengesteld is bij elk instrument verschillend en geeft het een eigen persoonlijkheid. Fluitisten met een Eloy Mokumeum© fluit zullen veel in elkaars instrument herkennen, maar als bij mensen is er geen tweede en kunnen unieke eigenschappen aan elke fluit toegewezen worden.
De Eloy Mokumeum fluiten zijn niet alleen uniek in hun klank, maar ook in hun uiterlijk. De tekening op het oppervlak van de buizen is als een vingerafdruk eenmalig. Om een fluit te verzekeren heb je eigenlijk het serie- nummer niet nodig; een foto volstaat!